top of page

ÖZGEÇMİŞ

Anchor 1
Eğitim

Elazığ’da 1942 yılında doğan Gündegül Parlar, orta, lise ve üniversite eğitimini Ankara’da tamamladı. 1966 tarihinde Ankara Üniversitesi Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Çalışma hayatını uzun yıllar İstanbul’da  geçiren yazar, yüksek lisans eğitimini, Ankara Gazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü'nde tamamladı. Lisans tezi, T.C. Kültür Bakanlığı’nca basılmıştır. 

Mesleki​
bilgileri​​

Bankacılık sektöründe uzun seneler üst düzey yönetici pozisyonunda çalışma hayatını sürdüren Parlar, ayrıca İstanbul’da Sanatsal Mozaik Dergisi’nin uzun yıllar Yazı İşleri ve Yayın Yönetmeni, ayrıca İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün çıkarmış olduğu, 1453 Kültür Sanat Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürü olarak çalışmıştır. Yıldız Üniversitesi'nde kısa süre ders vermiştir. Üst düzey çalışma görevlerinde bulunan Gündegül Parlar emekli olarak araştırmalarına devam etmektedir. Sosyal hayatında da aynı şekilde çok faal bir yapıya sahiptir ve bu çerçevede İstanbul Sanat Tarihi Derneği'ni kurmuş ve Kurucu Başkanlığını yapmıştır. Bunun dışında iki eğitim vakfının kuruluşunda bulunarak kurucu saymanlık ve denetçilik görevlerini yürütmüştür. İki yardım derneğinin kurucu başkanlığı ve bu uluslararası kuruluşlarda, en üst düzeyde yöneticilik görevlerinde de bulunmuştur. Halen altıya yakın dernek ve iki vakıf üyeliği devam etmektedir. 

Sanat
Tarihi​

Sanat Tarihi alanında 40 üzerinde sempozyuma katılan Parlar’ın, Akademik Ortamlarda sunduğu bildirileri ile birlikte yüzün üzerinde makalesi yayımlanmıştır. T.C. Kültür Bakanlığı Sanat Eserleri kategorisinde, “Anadolu Selçuklu Sikkelerinde Yazı Dışı Figüratif Ögeler” isimli (Yüksek Lisans Tezi) kitabı bulunmaktadır.

 

Orta Asya Devletlerinin sikkeleri, Moğol ve İlhanlı Sikkeleri, İslami Sikkeler, Artuklu, Selçuklu, Beyliklerin ve Osmanlı sikkelerinin sanat tarihi (figüratif) yönleri hakkında basılan makaleleri konuları arasındadır. Halen çalışmaları devam etmektedir.

 

Çalışmalarından bir bölüm:

●Orta Çağ’da Anadolu’da Hüküm Süren Beyliklerin Sikkelerinin Karakteristik Özellikleri 38. ICANAS Sempozyumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Cilt V.s.2481, Ankara, 2012.

●Fatih Sultan Mehmed’in Hayvan Figürlü İki Sikkesi, OSMANLI, Kültür ve Sanat, Cilt 11, s.360, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara, 1999.

●Candaroğulları Beyliği Sikkelerinin Sanatsal Yönleri, Üsküdar’a Kadar Kastamonu, Yapı Kredi Yayınları, s.333, İstanbul, 2008.

●Figürlü Selçuklu Sikkelerinde İnanç Felsefesi, Sanat ve İnanç Sempozyumu, Mimar Sinan Üniversitesi, Türk Sanat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Cilt 2, s.169, İstanbul.

●Danişmendliler’in İktisadi Durumu, Paraları,  IX. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu, Atatürk Üniversitesi, s.391, Erzurum, 2005.

Beni Takip Edin

© 2018 Kağan Açıköney.
Tüm hakları saklıdır.

 

İletişim

T: +90 216 4728186  F: +90 216 3852148

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • White Instagram Icon
bottom of page